Bediening algemeen

Rolluiken of Zonweringen kunt u handmatig bedienen of kan aangedreven zijn door een elektromotor.

De elektromotor kan bediend worden met een schakelaar of afstandsbediening of automatisch. Alle systemen voldoen aan de technische eisen voor veiligheid.

Koord en Bandopwinder

Het koord is van nylon garen.

Hiermee kunt u screens, rolluiken en markiezen optrekken of laten zakken.

Het einde van het koord maakt u vast aan een 'kikker' of zit in een koordopwinder.

Bij rolluiken of buitenzonwering kunt u het koord van buitenaf of van binnenuit bedienen. Om het binnen te bedienen moet het koord via een gat in de muur naar binnen geleid worden.

De band is gemaakt van polipropyleen en hierdoor zeer weerbestendig. De band rolt op via een bandopwinder. Deze kan ingebouwd zijn.

Dit systeem is geschikt voor screens, rolluiken en de meeste soorten uitvalschermen. Ook hierbij is het bij buitenzonwering mogelijk om de zonwering van buitenaf of van binnenuit te bedienen. Het gat waardoor de band naar binnenkomt, moet goed geïsoleerd zijn om tocht tegen te gaan.

Staaldraadwindwerk

Bij staaldraadwindwerk bedient u de zonwering met een roestvast stalen kabel.

Deze kunt u oprollen met een windwerk.

Het nadeel van dit systeem is dat het nog al eens piept en knarst tijdens het bedienen.

Dit systeem kan buiten en binnen gebruikt worden. Het is geschikt voor markiezen, screens, uitvalschermen en rolluiken.

Monocommando / Oogwindwerk

Bij het monocommando en het oogwindwerk gebruikt u een draaistang om een uitvalscherm , knikarmscherm , screen of rolluik neer te laten.

De draaistang haakt u in en zo kunt u het rolluik of zonwering in elke gewenste stand zetten. Het oogwindwerk is alleen voor buiten en hiermee kunt u ook grote schermen uitdraaien.

Met het monocommando bedient u het rolluik of zonwering van binnenuit en is er dus een as nodig die van buiten naar binnen gaat.

Buismotor

Er zijn verschillende motoren om voor de bediening van rolluiken of zonweringen te gebruiken. Deze voldoen allemaal aan strenge kwalitatieve eisen en moeten voorzien zijn van een Europees keurmerk (CE markering).

Bovendien zitten er op alle systemen een beveiliging tegen oververhitting en een rem. Door deze rem stopt het rolluik of zonwering op het moment dat de spanning van het systeem wegvalt en bij de uiterste standen van de zonwering.

De systemen kunt u bedienen via een schakelaar of een afstandsbediening. Dit type motor zit ingebouwd in de bovenbuis van het rolluik of zonwering en is niet zichtbaar. Hiermee wordt de bovenbuis in beweging gezet en kan het doek of pantser oprollen. Deze motor wordt gebruikt voor uitvalschermen, screens en rolluiken.

Opbouwschakelaars

Draaischakelaar, zie bovenkant foto.

Dit is een op of inbouwschakelaar voor een standaard aansluiting voor uw rolluik of zonwering.

 

 

Tijdschakelaars: zie onderkant foto.

Hiermee kunt u zelf instellen wanneer de zonwering geactiveerd moet worden of niet.

 

Automatisch

De elektromotoren kunnen ook automatisch aangestuurd worden.

Zo werkt de zonwering ook wanneer u zelf niet aanwezig bent. Is het onverwachts warm dan gaat de zonwering vanzelf naar beneden en is het 's avonds als u thuis komt heerlijk fris in huis.Mocht het plotseling gaan waaien dan kan de zonwering niet beschadigen, omdat deze automatisch ingetrokken wordt.

Lichtsensoren (lichtcel) Deze sensor meet de intensiteit van het licht. Als deze waarde hoger is dan de ingestelde waarde, dan activeert de sensor de zonwering. Is de lichtintensiteit lager dan de ingestelde waarde, zoals op dagen dat het weer minder goed is, dan blijft het de zonwering ingeklapt. Op deze manier is de zonwering ook beschermd tegen regen en vocht.

Windsensoren (anemometer) De windsensor moet op dezelfde hoogte hangen als de zonwering. Hier meet hij de kracht van de wind. Is deze hoger dan de ingestelde waarde, dan wordt de zonwering opgehaald.

Regensensor De regensensor zorgt dat de zonwering ingetrokken wordt als het begint te regenen.

 

 

 

                                                                   Einde Pagina